klik op de "Home" button om terug te keren naar de startpagina
Historie


Al in 1927 kwam, onder leiding van pastoor Hafkenscheidt, het jeugdwerk onder de namen 'De Josephgezellen' en de 'Katholieke Jeugd Beweging' tot stand. In 1946 werden de groepen ‘Kabou­ters’, ‘Welpen’ en ‘Gidsen’, die onder de jeugdraad van De Zilk vielen, opgericht. In 1958 werd het idee geboren om een eigen jeugdhuis te bouwen. In april 1959 resulteerde dit in de oprichting van de Stichting Jeugdwerk De Zilk en op 7 februari 1960 werd het eigen jeugdgebouw (naast het parochiehuis) in gebruik genomen.

In de nacht van 9 op 10 februari 1980 werd het gebouw, na 20 jaar trouwe dienst, door brand volledig in de as gelegd. De Stichting heeft veel moeite gedaan om een nieuw onderkomen te vinden voor het Jeugdwerk. Door de inzet van velen kon in oktober 1984 een geheel vernieuwde ruimte boven in het paro­chiehuis worden betrokken, welke tot eind 2008 in volle tevredenheid in gebruik is geweest. Op 18 januari 2009 heeft het Jeugdwerk haar deuren geopend aan de Sportlaan 34, waar een geheel nieuw gebouw is geplaatst.

Anno 2017 bestaat het Jeugdwerk uit een groep van ongeveer 35 enthousiaste vrijwilligers welke zich met hart en ziel voor de Zilkse jeugd inzet. Zo worden er wekelijkse opkomsten voor de groepen ‘Rakkers’, ‘Zwervers’ en ‘Bikkels’ georganiseerd waarbij naar harte lust wordt geknutseld, gedanst en toneel gespeeld. Maar ook speurtochten door het dorp en in de duinen staan op het programma.

Jaarlijks terugkerende evenementen zijn de grootse rommelmarkt aan het einde van de maand april (onze grootste bron van inkomsten), Sint Maarten (11 november), Sinterklaasintocht, Kerststerrenverkoop en het zomerkamp.

Wij ontvangen geen enkele vorm van (gemeente) subsidie maar met de organisatie van bovengenoemde evenementen houden wij ons financieel drijvend. Mede daardoor kunnen wij onze contributies laag houden en zijn wij voor elk kind en elke portemonnée toegankelijk en bereikbaar.

Laatste update: 18-3-2018